Szykuje się rewolucja w szkolnych stołówkach

Justyna Kościelna | Utworzono: 2022-02-28 15:59 | Zmodyfikowano: 2022-02-28 16:02
Szykuje się rewolucja w szkolnych stołówkach - zdjęcie ilustracyjne pixabay.com
zdjęcie ilustracyjne pixabay.com

Mniejsze porcje, kolorowe talerze, menu ustalane wspólnie z dziećmi - to tylko kilka pomysłów na to, by w szkołach marnowało się mniej jedzenia. Ile kilogramów dziennie trafia do kosza? To niebawem będą sprawdzać specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego. Wszystko w ramach europejskiego projektu BioCanteens, do którego przystąpiły cztery wrocławskie podstawówki. Mówi Edyta Krajewska z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 21 na wrocławskim Gaju:

- Pomysłów, które można wprowadzić od zaraz jest mnóstwo - mówi Beata Flank, kierownik projektu BioCanteens we Wrocławiu:

Do czerwca szkoły biorące udział w projekcie mają wprowadzić nowe zwyczaje żywieniowe - wprowadzając do diety uczniów m.in więcej roślin strączkowych czy zachęcając do jedzenia zup, które zwykle nie cieszą się dużą popularnością. Wrocław wzoruje się na rozwiązaniach, które w lat 90-tych wprowadziło francuskie miasto Mounte Sartoux - dzięki zmianie nawyków udało się tam ograniczyć marnowanie żywności o 80%.

POSŁUCHAJ MATERIAŁU:

 


Komentarze (3)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Barbara2023-01-13 14:17:54 z adresu IP: (82.180.xxx.xxx)
U moich dzieci w szkole jest tak że catering Kanzeon dowozi - i to dobra opcja bo nie dość że posiłki świeże, urozmaicone, a nie że dziennie to samo. To jedzenie się nie marnuje na taką skalę
~Ewa2022-02-28 21:18:22 z adresu IP: (31.60.xxx.xxx)
No tak, jak kuchara nawali furę pyrów zalanych tłuszczem śmierdzącym to nie dziwię się, że dziecko potem to do kosza wyrzuca
~Agap2022-02-28 16:43:37 z adresu IP: (188.47.xxx.xxx)
Nareszcie! Od razu powiem że marnuje się 3/4 jedzenia.