Obostrzenia covidowe w kurortach. Jak radzą sobie przedsiębiorcy?
- W związku z szybkim wprowadzeniem rozporządzenia, przepisy dotyczące sprawdzania paszportów covidowych są niejasne – mówi Marcin Olszewski właściciel obiektu „Smaki na Szlaku” w Polanicy-Zdroju:
Z tym samym problemem mierzą się także restauracje. Większość jednak bazuje na wypracowanych już wcześniej metodach. Na przykład na listach w których goście deklarują czy są zaszczepieni. Mówi o tym Paula Masztelarz-Motylska, manager restauracji „Smaki na Szlaku” w Polanicy-Zdroju:
- Jedyną podstawą prawną na jaką mogą powoływać się hotelarze i restauratorzy to akt rozporządzenia - mówi Aleksander Szwed Senator RP. - W tym momencie trwa debata czy nie wprowadzić aktu rangi ustawowej - dodaje Szwed:
Jednak mieszkańcy i turyści twierdzą, że nie widzą problemu w okazaniu dokumentu weryfikującego szczepienie:
Kolejnym problemem nowowprowadzonych obostrzeń jest brak podanej dokładnej liczby osób na metr kwadratowy, które mogą bawić się na imprezach sylwestrowych. W rozporządzeniu czytamy, że limit wynosi 100 osób. Rząd zastanawia się nad wprowadzeniem poprawek.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.