50 kucharzy i ponad 100 potraw - na Zamku Czocha trwa kulinarny festiwal
Tysiące turystów odwiedza zamek, na który wejść można jednak tylko w maseczce. - Zamek przez kilka miesięcy był zamknięty z powodu koronawirusa, dlatego wszyscy są bardzo wyczuleni - mówi dyrektor zamku Jarosław Kuczyński:
Na Zamku Czocha serwowane są prawdziwe delikatesy np. szczupak macerowany w pokrzywach, a później smażony, pieczony i gotowany. Jest chłodnik z grochem, chrzanem i ogórkami, z których część jest na świeża a część słona. Nie wszystkie potrawy średniowieczne były zdrowe, właściwie jak mówi Małgorzata Buskowska, szefowa Kuchni Rycerskiej, im bardziej wykwintne potrawy tym bardziej były niezdrowe:
Samych potraw z okresu PRL jest serwowanych około setki. Turyści, choć muszą poczekać czasem w kolejce na wejście do zamku, i tak są zadowoleni:
Twierdza Smaków na Zamku Czocha potrwa do wieczora.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.