Kulinarne przepisy z Karkonoszy i Gór Izerskich w jednym miejscu
- Książka jest w tej chwili w druku, ale odkrywa smaki regionu - mówi Piotr Gryszel, przewodnik i znawca regionalnej kuchni. Pojawiają się tam dania wyjątkowe, nie tylko wrocławski bigos z czerwonej kapusty, ale też np. śląski raj:
- Książka o dawnych daniach regionalnych południowo-zachodniej części Dolnego Śląska zawiera nie tylko przepisy, ale też opisuje uwarunkowania kulturowe dawnej kuchni regionu - mówi Przemysław Wiater, dyrektor Muzeum karkonoskiego:
- Nawet dziś Polak nie poczułby się w takiej kuchni całkiem obco - mówi Emil Mendyk, tłumacz dawnych przepisów:
Są dania, które zostały zapomniane z powodów historycznych, tak jak w Czechach zniknęła nazwa Sudety, tak w Polsce pewna zupa mówi przewodnik i badacz kulinariów Piotr Gryszel:
"Kuchnia Ducha Gór" na rynku ma pojawić się w sierpniu.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.