Jak smakują Karkonosze?
Jaka jest najbardziej karkonoska potrawa? - Bez wątpienia jednym z dań charakterystycznych dla Karkonoszy jest żur na zakwasie z grzybami, znany jako karkonoskie kyselo i serwowany do dziś, przede wszystkim po czeskiej stronie gór - mówi Piotr Gryszel, badacz kulinarnej historii regionu:
W rejon Karkonoszy przeniknęła także kuchnia łużycka, czego ślady można znaleźć w czeskich książkach kulinarnych:
Danie serwowano skropione olejem lnianym. Znany jest również karkonoski grzybowiec, czyli ciastko z grzybami i jabłkami. Śląskie niebo, czyli mięso z sosem z suszonych owoców było przed wojną podawane także w polskich Karkonoszach, po ich śląskiej stronie podobnie, jak inna potrawa, która jednak zniknęła z kuchni wraz z dawnymi mieszkańcami - mówi Piotr Gryszel:
Kluski śląskie znane były głównie po śląskiej stronie Karkonoszy i można je znaleźć nawet na ścianach Hali Rajskiej Domu Hauptmanna w miejscu, gdzie jest wszystko, co Dolnoślązak zabrałby ze sobą do nieba. Są tam także cukrowe baranki wielkanocne i babka piaskowa.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.