W tłusty czwartek byliśmy u Was z pączkami! [WIDEO]
Pączki wielu osobom kojarzą się z tradycyjnym, tłustoczwartkowym posiłkiem, choć tak naprawdę do Polski przybyły dopiero w XVII wieku. Wcześniej rarytasem były faworki: - Są bardziej luksusowym produktem niż pączki, mają bogatszą recepturę - wyjaśniają cukiernicy.
Mówi się, że człowiekowi, który nie skusi się na ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie się wiodło. W przesądy nie wierzymy, ale z drugiej strony - nie zamierzamy ryzykować i wpiszemy się w ogólnopolski trend. Według statystyk, każdy Polak zjada w tłusty czwartek przeciętnie 2,5 pączka.
Szacuje się, że tylko w tym dniu pochłaniamy aż 100 milionów lukrowanych bułeczek. Na Dolnym Śląsku powstaje 67 rodzajów pączków, kiedyś w niemieckim Breslau popularne były z nadzieniem śliwkowym a nawet z boczkiem, teraz królują te z różą.
Tłusty czwartek zaczęliśmy w naszym porannym programie. W studiu był Tomasz Sikora, a w cukiernio-piekarni Katarzyna Górna, która sprawdzała jak powstają pączki:
W Tłusty Czwartek nie zabraknie nas także w innych miejscach w regionie. Od 9:00 byliśmy w Parku Zdrojowym w Dusznikach Zdroju:
W samo południe dotarliśmy natomiast do Szklarskiej Poręby. Na miejscu jest Łukasz Basta:
Duszniki Zdrój, godz. 9.00-12.00
wejście do Parku Zdrojowego, przy przystanku skibusa
Szklarska Poręba, godz. 12.00-15.00
skwer przy pomniku Ducha Gór
Wrocław, godz. 15.00-18.00
Magnolia Park pod wejściem nr 1
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.