Kim był Louis Hardouin - autor niezwykłych zdjęć z Zamku Książ?
Przez ponad 20 lat kucharz utrwalał na szklanych, stereoskopowych negatywach zamek Książ i jego okolice, księcia von Pless, jego najbliższą rodzinę, krewnych Hochbergów, a także znamienitych gości odwiedzających ich siedziby.
Po wybuchu I wojny światowej, francuski szef kucharzy zamkowych stał się jedną z pierwszych ofiar nagonki na cudzoziemców z krajów Ententy przebywających w cesarskich Niemczech.
W 1914 roku trafił do więzienia we Wrocławiu. We wrocławskim więzieniu odwiedziła go małżonka Marie, której towarzyszyła księżna Daisy. Zawsze pogodny i aktywny Louis był w złym stanie psychicznym i fizycznym. Według relacji syna Louisa Juniora, Hardouin został przeniesiony z okropnego więzienia do lżejszego obozu internowanych w Hozminden nad Wezerą, blisko Hanoweru, dzięki osobistemu wstawiennictwu księżnej Daisy. W obozie spędził dwa lata.
"Kucharz-fotograf" powrócił do zamku w listopadzie 1916 roku, prawdopodobnie także dzięki interwencji Hochbergów. Z rodziną książęca pozostał do wczesnych lat 20. Następnie zamieszkał w Londynie.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.