TRADYCYJNE STOŁY WIGILIJNE – DOLNY ŚLĄSK 2015
Stoły uginające się pod świątecznymi potrawami i ozdobami, kolędy i pastorałki w wykonaniu zespołów ludowych - tak od 8 lat zapraszają do kultywowania świątecznych tradycji członkinie dolnośląskich Kół Gospodyń Wiejskich. W tym roku zobaczyliśmy 26 stołów wigilijnych a na nich wyjątkowe dania przygotowywane raz w roku 24 grudnia. Skosztowaliśmy kapustę z grzybami, zupę grzybową, barszcz czerwony z uszkami faszerowanymi grzybami, był karp w różnych odsłonach, kompot z suszonych gruszek, jabłek i śliwek, różnorakie pierogi, gołąbki z kapusty, śledzie zawijane w ciasto oraz kutia. Można było degustować i kupować .
Od lat wielką popularnością cieszą się też ozdoby wykonywane ręcznie z naturalnych materiałów. Gotowe świąteczne stroiki, sianko pod wigilijny obrus, ozdobne świece i ozdoby choinkowe przypominają czasy dzieciństwa w domu rodziców i dziadków.
NA PREZENTACJĘ WOJEWÓDZKĄ „TRADYCYJNYCH STOŁÓW WIGILIJNYCH – DOLNY ŚLĄSK 2015” DO PASAŻU GRUNWALDZKIEGO WE WROCŁAWIU ZAPRASZAŁ:
URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO ORAZ DOLNOŚLĄSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO WE WROCŁAWIU
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.