IV Festiwal Smaków Liczyrzepy
Około 100 twórców rękodzieła zaprezentowało efekty swojej pracy w czasie Jarmarku Ducha Gór, a w Dworze Liczyrzepy została otwarta wystawa Muzeum Ziemi Juna. To muzeum, które w marcu spłonęło w Szklarskiej Porębie. Powstaje jak feniks z popiołów.
Jak zachęcali organizatorzy, festiwal jest całodniową imprezą rodzinną mającą na celu zapoznanie odwiedzających ze smakami kuchni regionu Karkonoszy poprzez liczne degustacje, konkursy kulinarne oraz słynny już pojedynek kucharzy „na żywo". W pojedynku o tytuł Najlepszej Kuchni Liczyrzepy do rywalizacji staną profesjonalni kucharze, którzy przygotują regionalną potrawę na bazie lokalnych produktów. Jury przewodniczy zwyciężczyni drugiej edycji program u Masterchef, Beata Śniechowska.
Atrakcja dla dzieci i młodzieży to otwarty konkurs krajoznawczo – turystyczny ,„W spiżarni Liczyrzepy", podczas którego młodzi uczestnicy wzbogacają swoja wiedzę na temat Karkonoszy oraz samodzielnie próbują przygotować tradycyjne dania regionalne w ramach ogólnodostępnych warsztatów kulinarnych. Dolnośląski Rozkład Jazdy Radia Wrocław był także na miejscu, by wszystkiego skosztować i o wszystkim opowiedzieć. Dorzucamy tez przepis na Zupe górską.
ZUPA GÓRSKA (RECEPTURA NA 10 PORCJI):
Mięso wieprzowe łopatka 700 dag.
Grzyb prawdziwek lub podgrzybek 2 dag. x 10
Warzywa z ogrodu u gospodarza 100 dag.
Marchew, pietruszka, seler
Kluseczki kładzione
Zioła (bazylia, imbir, rozmaryn, pietruszka, koper)-według uznania
Cebula 500 dag
Wywar z kości z łopatki 400 dag
PRZYGOTOWANIE
Bulion wieprzowy. Kroimy mięso wieprzowe łopatka, karczek od szynki wieprzowej smażymy do 50% i odstawiamy. Kroimy warzywa w talarki, lekko podsmażamy i l ugotowanym wywarem podlewamy. Świeże grzyby prawdziwki lub podgrzybki smażymy na oliwie z oliwek, grzyby suszone moczymy i lekko obgotowujemy. Cebulę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Po przygotowaniu wszystkich składników i po podsmażeniu ich łączymy je razem dokładając do wywaru, gotujemy wszystko razem około 25 min. Na koniec odstawiamy i dodajemy świeżych ziół, wyciskamy czosnek wedle uznania. Dekorujemy i smacznego.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.