DRJ: Święto Owoców i Warzyw
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i budżetu państwa.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dolnośląskie Święto Owoców i Warzyw to taka impreza, na której tylko oberżyny udają jajka (oberżynka golden eggs), cała reszta prezentowanych darów jesieni jest autentyczna, nie podrasowana chemią, pyszna. Tradycjonaliści mają szansę znaleźć smaki znane z dzieciństwa, poszukiwacze przygód mogą zacząć znajomość np. z mąką wiesiołkową. Okazuje się, że nie tylko mąkę można zrobić prawie ze wszystkiego.
Olej tłoczony na zimno z pestek truskawek wydaje się czymś co najmniej zaskakującym, ale też ma swoje zastosowanie i amatorów gotowych na eksperymenty. Wśród prezentowanych dóbr, znaleźć można też było kozie sery, miody wszelakie, wina z dolnośląskich winnic i cydry, zioła i dynie kształtów typowych i przedziwnych.
Pani Anna Szlączka, sadowniczka przekonywała na antenie Radia Wrocław do rozsmakowania się w mętnych sokach i przecierach jabłkowych. Plantatorka Grażyna Mosiądz zachęcała, aby po zrobieniu zupy dyniowej wejść szczebel wyżej w sztuce kulinarnej i wykorzystywać ten owoc do robienia np deserów. Rolnik Robert Wagner tłumaczył, że warzywa ekologiczne są po prostu zdrowsze, a co mamy cenniejszego niż własne zdrowie? Jesień oglądana z takiej kolorowej i smakowitej perspektywy wydaje się całkiem przyjemną porą roku.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.