Słony smak polskiej miedzi (Posłuchaj)
Gdyby KGHM "Polska Miedź" sięgnął po wszystkie zasoby soli znajdujące się w pod ziemią w okolicach Polkowic, to na polskim rynku mogłoby zabraknąć miejsca dla produktów z Wieliczki, Bochni, Inowrocławia, czy nawet Kłodawy. Dolnośląska spółka z pewnością zarobiłaby na tym krocie.
Jednak w skali całego kraju taki manewr przyniósłby olbrzymie straty społeczne - związane choćby z likwidacją wielu miejsc pracy w krakowskich żupach. Dlatego wydobycie soli z kopalni Polkowice-Sieroszowice utrzymywane jest na poziomie 300-400 tysięcy ton rocznie.
Czy dolnośląska sól może stać się marką rozpoznawaną na całym świecie?
Czy na "SierPol-u" należy się już wkrótce spodziewać takich tłumów turystów jak w Wieliczce? Jak wygląda nowoczesna żupa w XXI wieku?
To tylko nieliczne pytania, na które odpowiedzi szukamy... 800 metrów pod ziemią:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.