Sukces miejskiej farmy we Wrocławiu
W miejscu, które powstało w maju - jako pierwsze tego typu w Polsce - produkowane są warzywa dostarczane do miejskich żłobków. Przy uprawie i zbiorach pracują uczestnicy programu aktywizacji społeczno-zawodowej realizowanego jest przez Wrocławskie Centrum Integracji. Jak mówią, jest ciężka, ale to satysfakcjonujące zajęcie.
"Słomę sypaliśmy sami ręcznie, buraczki plewimy sami ręcznie, jest się czym poszczycić. Wszystko w służbie dzieciakom - na skrzynkach jest napisane, ile potrzebują cukinii, buraków, ziemniaków. My ładujemy, a później to jest segregowane i trafia do żłobków."
Farma działa na Swojczycach, na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego
"Trzeba posiać, później oporządzić, teraz ostatni etap - do skrzynek i załadunek. Chcieliśmy zaangażować osoby z Wrocławskiego Centrum Integracji, wykluczone z życia społecznego, po ciężkich przejściach. Dzięki temu zajęciu mogą odzyskać sprawczość, powrócić na rynek pracy" - mówi Mikołaj Czerwiński z wrocławskiego magistratu.
Plony cukinii są tak obfite, że trafiają, poza żłobkami, także do DPS-ów oraz fundacji Mniej Więcej. Co drugi dzień pracownicy zbierają nawet tonę tego warzywa.
Farma ma 6 hektarów, ale są plany, by ją powiększyć.
Projekt okazał się sukcesem - wrocławskie standardy w prowadzeniu miejskiej farmy podpatrują teraz - podczas wizyt studyjnych - przedstawiciele innych samorządów, które także chcą prowadzić własną, ekologiczną uprawę.
Posłuchaj:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.