Miejska farma obrodziła. Plony trafiają do żłobków i DPS-ów
Miejska farma została założona w maju na sześciohektarowym areale. Docelowo uprawy mogą być prowadzone na 30 hektarach, ale w pierwszym roku jej funkcjonowania zdecydowano o obsianiu 2,5-hektarowego pola, na którym uprawiane są m.in. cukinia, buraki, ziemniaki czy dynia.
Choć projekt został wdrożony w życie ledwie kilka miesięcy temu, miasto może mówić o sporym sukcesie – plony znacząco przekroczyły oczekiwania. "W tym roku cukinia wyjątkowo obrodziła. Co drugi dzień zbieramy jej nawet tonę. Zgodnie z planem przekazujemy cukinię do żłobków, część trafia do fundacji, jednak dzięki tak dużym zbiorom mogliśmy przekazać warzywa także do Domów Pomocy Społecznej" – mówi Radiu Wrocław Marta Iwaszkiewicz, dyrektor Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Swojczycach.
"Wyjątkowo zdrowe" warzywa z Miejskiej Farmy
Marta Iwaszkiewicz, dyrektor Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Swojczycach, podkreśliła, że warzywa uprawiana na farmie są „wyjątkowo zdrowe”. „Udaje nam się unikać chemii rolnej. Cukinię posadziliśmy na specjalnej folii i obłożyliśmy ją słomą, reszta upraw jest odchwaszczana przez naszych pracowników. Dzięki temu nie musimy używać żadnych preparatów” – powiedziała Iwaszkiewicz.
Co więcej, transport plonów do żłobków odbywa się samochodem elektrycznym, aby sukcesywnie ograniczać emisję CO2 i jest realizowany przez Fundację Mniej Więcej. Według pierwotnych założeń wrocławska farma miejska ma wytwarzać około 70 ton warzyw rocznie. Pierwsze plony świadczą jednak, ze te prognozy mogą zostać przekroczone.
W ubiegłym tygodniu rozpoczęły się pierwsze dostawy do wrocławskich żłobków. Do najmłodszych wrocławian trafiły młode ziemniaki, botwinka i cukinia. Ta ostatnia plonuje tak dobrze, że Wrocław może rozszerzyć projekt o kolejnych odbiorców.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.