DRJ: Europejski piknik u Przyrodników
Nasza reporterka Beata Makowska rozmawiała z dr Dominiką Sokulską, dyrektor Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności:
W naszym mobilnym studiu gościliśmy dr Marka Szołtysika, koordynatora Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności:
Była z nami też dr Marta Czaplicka, kierownik Katedry Ogrodnictwa, która opowiadała o szklarni przyszłości:
Gościem Beaty Makowskie był też Bartłomiej Wojdło, dyrektor Centrum Realizacji i Rozliczania Projektów Uniwersytetu Przyrodniczego:
Na koniec rozmawialiśmy z prof. Anną Czubaszek, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności:
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to nowo powstały, nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy UPWr, który jest odpowiedzią na kluczowe wyzwania współczesnego świata: ochronę bioróżnorodności, zrównoważoną, ale i efektywną produkcję żywności, walkę z postępującymi zmianami klimatu, a jednocześnie dostosowanie do tych, które już zaszły.
Podczas wydarzenia naukowcy z Centrum Innowacyjnych Technologii poprowadzili dla uczestników specjalne warsztaty:
godz. 11.00 – Pieczywo dawniej i dziś
godz. 13.00 – Dobre piwo, czyli jakie?
godz. 15.00 – Prozdrowotne właściwości mlecznych napojów fermentowanych.
Od godz. 10:00 do 17:00 dla gości wydarzenia przygotowane było stoisko informacyjno-promocyjne funduszy europejskich, gdzie można było otrzymać informacje na temat możliwości dofinansowania ze środków UE i przydatne materiały o funduszach europejskich.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.