Kolorowe tradycje świąt Wielkiej Nocy [FILM]

Ida Górska, BM | Utworzono: 2024-03-30 09:06 | Zmodyfikowano: 2024-03-30 09:07
Kolorowe tradycje świąt Wielkiej Nocy [FILM] - Fot: Renata Kopczyk/użyczone
Fot: Renata Kopczyk/użyczone

Jak mówi Agnieszka Szepetiuk Barańska z Muzeum Etnograficznego, być może nie zdajemy sobie sprawy, że niektóre z nich historycznie wywodzą się właśnie z Dolnego Śląska:

"Walatka - jest to zwyczaj pochodzenia Niemieckiego. To nasze dzisiejsze stukanie się jajkami i wygrywa ten, którego jajko najdłużej wytrzyma. To jest pokłosie tych dawnych zwyczajach niemieckich. Podobnie jak szukanie jajek w trawie."

Tradycyjny pozostaje również stół i to co na nim najdziemy. - Daniem również charakterystycznym dla naszego regionu jest biały żur z ziemniakami - mówił profesor Waldemar Żarski.

"Do typowo Polskiej tradycji zalicza się żurek albo biały barszcz podawany tradycyjnie z jajkiem i białą kiełbasą. No i oczywiście na deser obowiązkowo baba wielkanocna. Typowo wielkanocnym wypiekiem jest też sernik".

W niektórych dolnośląskich domach, żywy pozostaje również zwyczaj podawania smażenicy - czy podsmażonych wędlin z święconym jajem. To również typowo niemiecki zwyczaj.


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.