Kolorowe tradycje świąt Wielkiej Nocy [FILM]
Jak mówi Agnieszka Szepetiuk Barańska z Muzeum Etnograficznego, być może nie zdajemy sobie sprawy, że niektóre z nich historycznie wywodzą się właśnie z Dolnego Śląska:
"Walatka - jest to zwyczaj pochodzenia Niemieckiego. To nasze dzisiejsze stukanie się jajkami i wygrywa ten, którego jajko najdłużej wytrzyma. To jest pokłosie tych dawnych zwyczajach niemieckich. Podobnie jak szukanie jajek w trawie."
Tradycyjny pozostaje również stół i to co na nim najdziemy. - Daniem również charakterystycznym dla naszego regionu jest biały żur z ziemniakami - mówił profesor Waldemar Żarski.
"Do typowo Polskiej tradycji zalicza się żurek albo biały barszcz podawany tradycyjnie z jajkiem i białą kiełbasą. No i oczywiście na deser obowiązkowo baba wielkanocna. Typowo wielkanocnym wypiekiem jest też sernik".
W niektórych dolnośląskich domach, żywy pozostaje również zwyczaj podawania smażenicy - czy podsmażonych wędlin z święconym jajem. To również typowo niemiecki zwyczaj.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.