Most Grunwaldzki z.. czekolady! (Zobacz)
Jest jednym z najlepszych polskich cukierników. Z czekolady, lukru, ciasta i innych słodkości potrafi zrobić wszystko: od sportowego samochodu po ekskluzywną sukienkę.
Mirosław Kuś swój nieprzeciętny talent rozwijał w wielu specjalistycznych szkołach, jak choćby Lenotre Paris czy Barry Callebaut. Jest laureatem wielu konkursów.
Zdobył między innymi tytuł POLSKIEGO MISTRZA KREATYWNOŚCI W CZEKOLADZIE w konkursie WORD SCHOCOLADE MASTERS, jest posiadaczem SREBRNEJ ŁYŻECZKI i HITU SEZONU 2007 za deser lodowy.
O tym, jak powstają smakowite cuda Mirosław Koś opowiedział w Radiu Wrocław w niedzielę 27 marca.
KEKS 4-tygodniowy
SKŁADNIKI
masło 450g
cukier 900g
jaja 12 szt
mąka pszenna 900g
szczypta soli + gałka muszkatołowa
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
4 kieliszki cherry – do ciasta
wiśniówka do moczenia
bakalie (ok 3 kg) -orzechy, morele, śliwki, rodzynki, figi, marchew kandyzowana – wszystkie bakalie namoczyć przez noc w cherry.
ściereczki do zawijania
Wyrobić ciasto, dodać bakalie i cherry. Keks piec 2 godz. w temp.135 stopni. Chłodny obłożyć namoczonymi w cherry ściereczkami i włożyć do lodówki. Co tydzień czynność ponawiać.
SERNIK Z RICOTTĄ
SKŁADNIKI
orzechy włoskie 115 g posiekane
masło 150g
cukier puder 150g
jaja 5 szt.
skórka z 1 pomarańczy
ser ricotta 400g
mąka pszenna ok 60g
Utrzeć masło z połową cukru. Dodać żółtka, skórkę, ser ricotta, mąkę i orzechy. Ubić białka z resztą cukru i połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
PAJ BRZOSKWINIOWY
SKŁADNIKI
kruche ciasto
brzoskwinie 870g
śmietana 36% 300g
cukier 200g
żółtka 75g
mąka pszenna 60g
kruszonka
Ułożyć brzoskwinie w plastrach na kruchym cieście. Śmietanę, cukier i żółtka ubić do zgęstnienia, dodać przesianą mąkę. Mieszać ok. pół minuty i wylać na kruche ciasto. Piec w 170 stopni przez ok. 30 minut. Posypać kruszonką, następnie piec jeszcze ok.15 minut.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.