Czy będzie jeszcze szansa na udane grzybobranie tej jesieni?
- Borowiki jeszcze możemy znaleźć, ale już nie w wielkich ilościach - mówi mykolog Czesław Narkiewicz:
Tegoroczny sezon grzybowy jest bardzo nierówny. Po późnym letnim wysypie borowików i podgrzybków zostały już tylko stare osobniki.
Oprócz opieniek można zbierać jeszcze także kurki, czyli pieprzniki jadalne. Wielu miłośników czeka jednak na jesienne atrakcje Borów Dolnośląskich, czyli wysyp gąsek zielonek:
Gąski zielonki, choć są wśród gatunków dopuszczonych do obrotu w Polsce, to jednak na świecie znane są przypadki zatruć tymi grzybami, głównie na skutek ich długotrwałego spożywania. - Dlatego należy być ostrożnym z ich używaniem w kuchni - mówi specjalista od grzybów Czesław Narkiewicz
Gąski zielonki mają obecnie status "nieustalony" jeśli chodzi o ich wpływ na zdrowie. Chociażby z tego powodu warto z nich zrezygnować.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.