Słynna pomidorowa i długie kolejki. Kultowy bar "Miś" kończy 50 lat [POSŁUCHAJ]

Justyna Kościelna | Utworzono: 2020-09-30 08:56 | Zmodyfikowano: 2020-09-30 08:57
Słynna pomidorowa i długie kolejki. Kultowy bar "Miś" kończy 50 lat [POSŁUCHAJ]  - fot. Bar Miś
fot. Bar Miś

POSŁUCHAJCIE:

Miejsce na stałe wpisało się w gastronomiczną mapę Wrocławia - porcje są słuszne i nie nadwyrężają portfela - dwudaniowy obiad można zjeść za kilka złotych. Pierwsza zazwyczaj kończy się pomidorowa, później "wychodzą" pierogi ruskie, o których po godz. 14 można już tylko pomarzyć.

- Codziennie w barze obieramy 150 kilogramów ziemniaków i 10 kg cebuli. Pierwsza zmiana zaczyna pracę o godz. 4 - by na 7 już było co podać pierwszym klientom. Rano schodzi wiele zup mlecznych; w okolicznych restauracjach raczej ich nie uświadczysz, u nas - i owszem - mówi Cecylia Kotlik, która od 31 lat zarządza "Misiem" - teraz do spółki z córką.

"Miś" powstał w miejscu baru Społem. Wcześniej, jak wynika z relacji świadków, na Kuźniczej działała stołówka studencka. 


Komentarze (5)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~KatMus2020-09-30 16:22:54 z adresu IP: (78.31.xxx.xxx)
Miś to pierwsze miejsce, które poznałam w 2001 roku, kiedy dostałam się na studia. Niezapomniane chwile przy zupach, pierogach, naleśnikach itd. Ile znajomości pozwolił zawiązać Miś stojąc w kolejce po posiłek :)
~Obłędne pierogi 2020-09-30 14:55:09 z adresu IP: (37.30.xxx.xxx)
Bedac na studisch wiedzialam ze można je zjeść do 11.00 max. Każdy sie na nie rzucał ????
~Klasyk2020-09-30 12:56:02 z adresu IP: (193.239.xxx.xxx)
Ach te wspomnienia! Pozdrawiam Serdecznie!
~taka_prawda2020-09-30 12:37:06 z adresu IP: (193.200.xxx.xxx)
Jadało się na studiach... Dzięki!
~pommofan2020-09-30 12:35:14 z adresu IP: (78.9.xxx.xxx)
Sto lat Kochani! Dziękujemy za to, że również tworzycie historię tego miasta. Pomidorowa Rulez!